Globalgap

Što je GLOBAL GAP?

Izazov globalizirajućih tržišta nigdje nije veći nego u primarnom sektoru proizvodnje hrane. GLOBAL GAP (otprije poznat kao EUREP GAP) uspostavljen je kao ključno jamstvo Dobre Poljoprivredne Prakse (Good Agriculture Practise) na globalnom tržištu, tako što je prenio zahtjeve potrošača u poljoprivrednu proizvodnju u brzorastućem broju zemalja; - trenutačno više od 80.

* GLOBAL GAP je nedržavno tijelo koje postavlja dobrovoljne standarde za certifikaciju poljoprivrednih proizvoda po cijelom svijetu. Za cilj ima uspostavljanje JEDINSTVENOG standarda za Dobru Poljoprivrednu Praksu (GAP)s različitim proizvodnim primjenama koje se mogu uklopiti u poljoprivrednu proizvodnju na cijelom svijetu.

* GLOBALGAP je pred izlazni standard, što znači da certifikat pokriva certificirani proizvod od ulaza sadnica ili sredstava prihrane na poljoprivredno gospodarstvo, kao i sve poljoprivredne aktivnosti do izlaza proizvoda sa poljoprivrednog gospodarsrva. GLOBALGAP je među-poslovna etiketa i zbog toga nije direktno vidljiv potrošačima.

* GLOBALGAP certifikat provodi više od 100 neovisnih i akreditiranih certifikacijskih tijela u preko 80 zemalja i otvoren je svim poljoprivrednim proizvođačima na svijetu.

* GLOBALGAP uključuje godišnje inspekcije proizvođača, kao i nenajavljene inspekcije.

* GLOBALGAP se sastoji od skupa normativnih dokumenata. Ovi dokumenti pokrivaju GLOBALGAP Glavna Pravila, GLOBALGAP Kontrolne Točke i Sukladnost Kriterija i GLOBALGAP listu provjere...

Budući da su mnogi drugi sustavi osiguranja proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu već prije GLOBALGAP sustava bili uspostavljeni, moralo se naći načina za razvoj sustava upravljanja prilagođenog području i kako bi se izbjeglo da poljoprivrednici prolaze kroz višestruke kontrole. Postojeći nacionalni ili područni planovi rada osiguranja proizvoda poljoprivrednog gospodarstva koji su uspješno proveli sustavno vrednovanje procesa proizvodnje, priznati su kao ekvivalent GLOBALGAP standardu.

GLOBALGAP standard se preispitiva u trogodišnjem ciklusu neprekidnog unapređivanja u skladu sa tehnološkim i tržišnim razvojem.